Hoe omgaan met jouw kind met een eetstoornis?

1. Liefde geven
Met liefde & verbinding bereik je meer dan met boosheid. Maak de eetstoornis bespreekbaar en probeer ook de schaamte- en schuldgevoelens bespreekbaar te maken. Wordt niet boos als je kind weer een keer een maaltijd heeft overgeslagen of als je weet dat ze over heeft gegeven of weer een eetbui heeft gehad. Onderzoek samen met jouw kind hoe het komt dat dit gebeurde.

2. Kies voor herstel
Geef aan je kind aan dat het er niet voor gekozen heeft een eetstoornis te krijgen, maar dat het wel kan kiezen voor herstel. Werken aan herstel is een proces wat met vallen op opstaan gepaard gaat. Spreek je vertrouwen uit, ook al heb je soms het gevoel dat het een gebed zonder einde is. Het kan echt goed komen.

3. Je staat er niet alleen voor
Geef je kind aan dat het het herstel niet alleen hoeft te doen. Geef aan dat je je kind daar graag bij wilt helpen en dat je graag wilt leren hoe je jouw kind beter kunt leren begrijpen. Hiervoor dien je je als ouder ook kwetsbaar op te stellen.

4. Eetstoornis staat los van het kind
Jouw kind is ziek, maar je kind is niet de eetstoornis. Zie de eetstoornis los van je kind. Soms kunnen ouders zelfs letterlijk zien wanneer ze met hun ‘echte’ kind te maken hebben en wanneer ‘de eetstoornis van hun kind’ aan het woord is.

 5. Schakel hulp in voor je kind
De eetstoornis is een coping mechanism waarmee onderliggende pijn wordt gemaskeerd. De eetstoornis heeft een functie en daar moet aandacht aan worden besteed. Alleen herstellen van eten en gewicht betekent geeft vaak geen lange termijn resultaat. Terugval ligt op de loer.

8031604654_6d51dd419d_z.jpg

6. Klik met hulpverlener
De klik tussen jouw kind en de hulpverlener is cruciaal. Indien er geen klik is met de hulpverlener dan zal jouw kind zich niet vertrouwd en begrepen voelen. Herstel zal dan moeizaam gaan.

7. Complimenten geven
In het herstel zal je kind met name leren om weer van zichzelf te gaan houden. Daarbij kan het heel wat complimenten en alle steun en support van jou gebruiken. Pas op met het maken van lichaamsgerelateerde complimenten. Je kind kan dat verkeerd opvatten “Oh nee, iedereen ziet dat ik ben aangekomen. Nu ben ik weer dik!”

8. Ook jij verdient hulp
Zoek ook hulp voor jezelf over hoe je met jouw kind kunt omgaan. ISA Power organiseert lezingen en bidet ook ondersteuning aan ouders. Daar leer je o.a hoe je uit de Dramadriehoek kan blijven, grenzen kan stellen en hoe je op een liefdevolle manier de confrontatie aangaat met jouw kind en de eetstoornis. Maak afspraken met de hulpverlener hoe jullie thuis de eetmomenten kunnen organiseren.

9. Vallen en opstaan hoort erbij
Terugval komt regelmatig voor en is niet gek of raar. Het betekent simpelweg dat er opnieuw moet worden stilgestaan. Het is een moment voor reflectie; wat maakt dat ik nu terugval, en wat is er wel goed gegaan?

10. Goed zorgen voor jezelf
Zorg vooral ook goed voor jezelf. De reis op weg naar het herstel van jouw kind kan soms een lange barre tocht zijn. Daarbij is het belangrijk dat je vooral ook goed voor jezelf blijft zorgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je als ouders samen een goede afstemming hebt, zodat de eetstoornis niet tussen de ouders in gaat staan.

Fotografie