Je moet patat eten!

Geschreven door Klaartje

Fotografie, unsplash.com

Fotografie, unsplash.com

'Weet je wat jij moet doen, je moet gewoon patat eten een een gevulde koek, dan zit die laatste kilo er zo aan' zei de diëtiste tegen mij.

Ja die laatste kilo, het moest erbij, dan zou ik weer 55 kilo wegen en dan zou ik zogenaamd opeens hersteld zijn. Alsof die ene kilo mijn negatieve gedachten in mijn hoofd ook zouden sussen?

De diëtiste focuste zo erg op mijn gewicht dat ik echt dacht dat ze er helemaal niets van begreep. Thuis aten we eigenlijk altijd verse producten en geen dingen die uit pakjes kwamen of bewerkt waren. Het moeilijkste in de kliniek was dan ook dat ik opeens dingen moest gaan eten die ik nooit had gegeten en waarvan mijn ouders mij geleerd hadden dat deze ongezond waren.

Ook leerde ik van andere meiden hoe zij de begeleiders om de tuin leidde en hun eten weer uitspuugde, in de plantenbak gooide of door het toilet spoelde. Ik moet zeggen dat ik veel heb geleerd in de kliniek, maar ook hoe het dus NIET moest. Het was verleidelijk om mee te gaan in de concurrentie en om te kijken wie het minste kon eten. Uiteindelijk heb ik gekozen om te eten, zodat ik daar zo snel mogelijk weg kon!

Wat heb ik geleerd over mezelf?

Ik heb vooral geleerd dat ik alles weer kan en mag eten, ik had heel veel verboden voedsel voor mijzelf: dingen die ik absoluut niet mocht eten van mijzelf. Dat waren dingen die ik ongezond vond of slecht zouden zijn voor mijn gezondheid zoals suiker, vet, oliën, pasta, brood, eigenlijk overal waar koolhydraten in zaten. Het afvallen ging zo natuurlijk heel snel, zeker als ik ook nog elke dag ging hardlopen.

Ik weet nu dat eten echt zoveel voordelen heeft en mij heel veel kracht en energie geeft. Eten hoeft niet altijd perfect en gezond te zijn. Als ik ik nu bij vrienden komen en ze hebben stampot of een pizza dan raak in niet meer in paniek. Tja ik zou misschien mijn gasten wat anders voorschotelen maar dat neemt niet weg dat hun er ook liefde in hebben gestopt en dat het eten nog altijd zal voeden, ook al heeft het misschien minder voedingswaarde dan mijn maaltijdsalades met gerookte zalm en noten.

Heb je tips voor anderen ouders of kinderen?

Het zou fijn zijn geweest als ik met de diëtiste en begeleiders in de kliniek nog meer over andere dingen zou kunnen hebben gehad. Het zou beter zijn als klinieken meer maat trajecten zouden aanbieden die echt aansluiten bij de wensen van de cliënt. Nu kan dat natuurlijk niet bij iedereen. Maar ik zou liever hebben gehad dat ze meer aandacht zouden hebben besteed aan mijn negatieve zelfbeeld en lage zelfvertrouwen dan altijd maar dat eten, de hoeveelheid, de tijden en de tussendoortjes die ik moest eten!