Waar is onze lieve vrolijke meid gebleven?

Het lijkt zo lang geleden dat we een normaal gesprek hebben kunnen voeren. Het lijkt zo lang geleden dat mijn kind zichzelf was. Waar is ze toch? De eetstoornis lijkt haar helemaal over te nemen.

De tijd van 'mama is de liefste' is voorbij. Geen tekeningen meer, geen knuffel en geen zoen voordat ze naar bed gaat. Alleen nog kilte, afstand en verwijdering. We begrijpen elkaar niet.

Wat heb ik toch fout gedaan?

Lange tijd vroeg ik mezelf af of ik een slechte moeder was. Het hielp niet om me zorgen te maken en schuldig te voelen. Wie kan er nu antwoord geven op deze vraag. 

Samen met een coach van ISA Power heb ik velen coach gesprekken gevoerd. Ik voelde me gesteund, en opeens begreep ik wat mijn dochter echt nodig had. 

kinderen met een eetstoornis www.isapower.nl

Ik leerde opnieuw communiceren met mijn dochter

Ik leerde echt te luisteren, zonder waarde oordelen, zonder verwijten, zonder meteen met oplossingen te komen. Ik hoefde het niet precies te begrijpen. En hoe kun je het begrijpen als je het zelf niet hebt doorleefd. 

Mijn dochter zat gevangen in een angstige wereld. Haar gedachten waren bezeten met het tellen van calorieën en calorieën verbranden. Ik heb veel geleerd van deze periode. Niet alleen over mijn dochter, maar ook over mezelf als moeder. Zo kwam ik erachter dat ik zelf ook moeite had met me kwetsbaar opstellen. Ik wilde ook graag sterk overkomen en alles kunnen. Jarenlang hield ik thuis alle ballen hoog. Toen mijn dochter ziek werd, lukte dat niet meer. 

Mijn dochter's ziekte heeft mij geleerd om ook goed voor mezelf te zorgen. Iets wat vooral in het begin onmogelijk lijkt, omdat je juist alles opzij wilt zetten om er voor je dochter te zijn. 

Aan ouders, en vooral moeders, wil ik zeggen: praat erover. Schaam je niet. Je hebt niets fout gedaan. En ja, het kan altijd beter! Maar we zijn niet op aarde gekomen om perfect te zijn zou mijn coach van ISA Power hebben gezegd. We zijn er allen om te leren en te groeien. 

Pak de kans omdat samen met je kind te doen. Steek je kop niet in het zand. Ontdek wat de geheime boodschap is van de eetstoornis van jouw kind. En zorg ervoor dat het onderliggende probleem wordt aangepakt. Zo kun je terugval voorkomen.

Moeder, K.